Op. Dr. Reyyan Özcan Temizkan
KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM UZMANI
Kızlık zarı ile ilgili doğru bilinen yanlışlar
Latincede hymen olarak adlandırılan kızlık zarı düşünüldüğü gibi bir zar yapısı değildir. Anne karnında gelişimin ilk üç ayında üretra ve vajinanın birbirinden ayrılarak oluşması sırasında meydana gelen bir mukozal kalıntıdır.
Kızlık zarı, cinsel aktivite ve doğumla değişik şekillere dönüşür. Herhangi bir anatomik ya da fizyolojik önemi olmayan bu yapı toplumsal açıdan bekâret göstergesi olduğu için çok önemsenmektedir. Toplumsal anlamda saflığın ve temizliğin sembolüdür.
Halk arasında kızlık zarı ile ilgili doğru olduğu sanılan yanlış bilgilere tek tek açıklamalarıyla birlikte değinelim.
Kızlık zarı;
-
Delinmez çünkü zaten orta kısmı deliktir ve her ay buradan adet kanı dışarı akmaktadır.
-
Yırtılmaz, çünkü mukozal katlantı olup düşünülenin aksine tam bir zar yapısı değildir ve kâğıt şeklinde de değildir dolayısıyla yırtılamaz
-
İlk ilişkide belirgin kanamaya yol açmaz. İlk ilişkide acele davranılmaz ve aşırı kas kasılması olmazsa kızlık zarından belirgin bir kanama olmaz esnemeye bağlı olarak hafif pembe bir akıntı olabilir.
-
Kızlık zarı ilk ilişkide patlamaz ve ses çıkarmaz, ortası zaten delik olan bir yapıyı patlatmak olanaksızdır.
-
Tamamen kapalı bir bariyer değildir
-
Vajen içinde bir bariyer değildir vajenin hemen girişindedir.
-
İlk cinsel ilişki sırasında vajen yeterince sulanmış kayganlaşmış ve kadın kendini kasmaz, erkekte acele davranmazsa kızlık zarında ağrı, acı, yanma, batma ve kanama olmaz. Sadece esneme olur.
-
Kızlık zarı bazılarında etli ve kalın olur bilgisi tamamen yanlıştır. Kızlık zarı mukoza katlantısı olup esnek bir yapıdır kalın ve etli olarak tarif tamamen yanlış bir tariftir.