Op. Dr. Reyyan Özcan Temizkan
KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM UZMANI
Cinsellik; biyolojik, sosyal ve psikolojik yönleri olan bir yaşantı gerekliliğidir.Bilindiği gibi cinsellik; gevşemiş, duygusal ve bedenen rahatlamış bir halde dokunmanın ve sevişmenin verdiği hazza odaklanarak ruhu ve bedeni paylaşabilme, bir şekilde boşalıp rahatlayabilme sanatıdır.
Cinsellik; kadın ya da erkek olmak, üremek için var edilmiş bir dürtü olup neticesinde mutluluk ve haz duyulan bir aktivitedir. Sağlıklı ve mutlu bir cinsel yaşam kesinlikle bası boş değildir. Çiftlerin; hoş duygular içinde birbirine yaklaşması, öpüşmesi, birlikte banyo yapması, dokunması, birlikte mastürbasyon oyunları oynaması ya da çeşitli cinsel birleşme yol ve pozisyonları ile cinselliği paylaşmaları olarak anlatabileceğimiz cinsel yakınlık ise cinselliğin haz duyularak yaşanmasıdır.
Cinsellik; insanların asla vazgeçemeyecekleri bir haz biçimi ve insan yaşamının en doğal parçası olup tarihi, insanlık tarihi kadar eskidir. Sağlıklı bir cinsel yaşam, korku sıkıntı ve endişelerden uzak olmalıdır. Mutlu ve yeterli cinsel işlev için gerekli olan temel öğeler; yeterli ve uygun cinsel uyaran, bu uyaranın doğru algılanması, hoş konuşmalar… Cinsel yanıt süreci Helen Singer Kaplan tarafından cinsel istek, uyarılma ve orgazm olarak ayrılmış ve bu aşamalardaki her hangi bir sorun cinsel işlev bozukluğu olarak adlandırılmıştır.
Cinsel işlev bozukluklarına yol açabilecek durumlar: tutucu ve kısıtlayıcı yetiştirme tarzı, cinsel eğitimsizlik, iletişim eksikliği, anne babanın erken yaşlarda ölmesi yada boşanması, özel yaşama, gizliliğe saygı olmayışı, utanma ve aşağılanma duygusu, hayal kırıklığı, cinsel travma ve tacizler, ilk deneyimle ilgili özellikler, mastürbasyonla ilgili tutum, homoseksüel ilgi,dini çatışmalar, sadakatsizlik, doğum korkusu, eşle ilgili sorunlar, iletişim sorunları vs…